Nastarenkaiden ympäristövaikutukset

Talvirenkaiden ympäristöystävällisyys on parantunut huomattavasti viime vuosina. Talvirenkaiden rakenteiden, kumisekoitusten ja nastateknologian kehittyminen ovat merkinneet pidoltaan parempien, teitä vähemmän kuluttavien ja vierintävastukseltaan alhaisempien talvirenkaiden esiinmarssia.

Parhaimpien talvirenkaiden materiaaleina käytetään tämän päivän kehittyneimpiä kumisekoituksia, minkä seurauksena näiden renkaiden vierintävastus on merkittävästi pienentynyt. Alhainen vierintävastus merkitsee pienempää polttoaineenkulutusta, matalampia hiilidioksidipäästöjä ja siten vihreämpää liikkumista. Ympäristöystävällisyyden kannalta tärkeä päätös oli myös syöpävaaralliseksi luokiteltujen korkea-aromaattisten öljyjen käytöstä luopuminen renkaiden valmistuksessa EU:n alueella. Omissa tuotteissaan Nokian Renkaat lopetti vaarallisten yhdisteiden käyttämisen jo säädettyä aiemmin. Nykyisin esimerkiksi jää- ja märkäpitoa sekä repimislujuutta parantaa kumisekoituksissa käytettävä uusiutuva raaka-aine, rypsiöljy.

Vähemmän rengasääntä

Rengasääni on polttoaineenkulutuksen jälkeen toiseksi merkittävin renkaan käytön aikainen ympäristövaikutus. Nokian Renkaiden kehittämissä talvirenkaissa on lukuisia keksintöjä, jotka vähentävät ääntä. Uuden sukupolven nastamuotoilu ja vaimennustyyny nastan alla, kuviopalojen sijoittelu, uudentyyppiset kulutuspintasekoitukset sekä modernit pintamalliratkaisut vaimentavat rengasääntä merkittävästi.

Rengasäänelle on myös asetettu maksimiraja-arvot, joita on viimeksi kiristetty vuosina 2012 ja 2016. Rengasteollisuus on yhdessä onnistunut vähentämään huomattavasti tuotteidensa äänitasoja, mutta vastaavaa säädeltyä kehitystä ei ole vielä tapahtunut rengasäänen toisen aiheuttajaosapuolen eli tiestön kohdalla. Tienrakennus ja asfalttilaatujen kehittäminen ovat seuraava merkittävä ajomelun vähentämisen lähde.

Säästä ympäristöä, aja taloudellisesti

Ajotapa on olennainen osa ympäristöystävällisyyttä. Renkaan elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista suurin osa muodostuu renkaan käytön aikana. Käytön aikaisista ympäristövaikutuksista merkittävin on ajoneuvon polttoaineen kulutus.

Taloudellista ajotapaa noudattamalla voidaan päästä 10–15 prosentin säästöihin polttoaineen kulutuksessa välttämällä muun muassa äkkijarrutuksia ja -kiihdytyksiä.[1] Voimakkaat kiihdytykset ja jarrutukset kuluttavat myös teitä enemmän. Valitsemalla alhaisen vierintävastuksen renkaan ja huolehtimalla oikeista rengaspaineista autoilija voi säästää jopa 0,5 litraa polttoainetta sadalla kilometrillä ja samalla alentaa CO2-päästöjä noin 12 g/km.

Lähde:

[1] Esim. Motivan taloudellisen ajon opas